Lula co po świecie hula
RSS
piątek, 04 września 2009
Placuszki kalafiorowe

placki

1 kalafior
1 cebula
1 mozarella
2 łyżki parmezanu
2 łyżki natki pietruszki
2 jajka
6 łyżek mąki
sól, pieprz
gałka muszkatołowa

(zrobilam wersje uboższą bez mozarelii, a zamiast parmezanu dałam żołty ser starty)

Przygotowanie:

Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Po wyjęciu możemy go jeszcze bardziej rozdrobnić. Na patelni rumienimy posiekaną cebulkę. Dodajemy ją do kalafiora razem z pokrojoną w kostkę mozarellą, posiekaną natką pietruszki, jajkami i mąką. Dosypujemy parmezan i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy placki na rumiano, nakładając łyżkami ciasto z kalafiorem. Podajemy solo lub z różnymi dipami.
My jedlismy z kwasna smietana, albo keczupem

Moze niedługo zacznie robić scrapy... :D

1

2

3

4

5